I denne oppskriften er det fementeringen som gir syrligheten. Det kan variere hvor syrlig den fermenterte kålen du bruker er. Dersom du vil ha den litt syrligere, kan du smake til med litt eddik. Hvis du ikke har fermentert kål, kan du tilsette litt eddik
Rødkål
- 750 g fermentert rødkål (uten karve)
- 2 epler i båter
- 2 1/2 dl lake fra kålen (og/eller kjøttkraft)
- 1–2 ss sukker
- 1–2 ss smør eller ribbefett
- salt og pepper
- (1 ss eddik dersom du bruker vanlig, ikke fermentert kål)
Legg kål og epler lagvis i en kasserolle. Hell oppi saften (og evt. kjøttkraften) og varm opp til det koker. Skru ned varmen og la det trekke under lokk i 45 minutter. Pass på at det ikke koker tørt, tilsett eventuelt litt vann om nødvendig. Smak til med sukker, salt og pepper. Rør inn smøret rett før servering.
Surkål
- 1 kg fermentert kål med karve eller spisskummen
- 2 epler i båter
- 4 dl lake fra kålen (evt. vann eller lys kraft)
- 35 g sukker (ca 2 ss)
- salt og pepper
- 2–3 ss smør eller ribbefett
- (2–3 ss eddik dersom du ikke har fermentert kål)
Legg kål og epler lagvis i en kasserolle. Hell oppi laken (og evt. kjøttkraften) og gi det et oppkok. Skru ned varmen og la det hele trekke under lokk i en til halvannen time, til kålen er mør. Pass på at det ikke koker tørt, tilsett evt. litt vann om nødvendig. Smak til med salt og pepper og ribbefett rett før servering.
Smak og bruk
Både surkålen og rødkålen er friske og sødmefylte og har masse smak. Surkålen er uunnværlig tilbehør til julemiddagen. Rødkålen er ypperlig som tilbehør til skinkestek og bratwürst.
Tips: Hvis du ikke har fermentert kål, kan du bruke samme oppskrift, men tilsette eddik.