Gulrøttene på bildet er regnbuegulrøtter. Fargen løste seg opp i laken, og sørget for at alle gulrøttene fikk denne lekre fargen.
- 1 liter vann
- 40 g salt
- 1 kg gulrøtter
- en liten neve strimlet kål
- 1–2 kålblad (kun hvis du fermenterer i glass)
Ha salt og vann i en kjele og kok opp. Avkjøl laken til romtemperatur. Det er lurt å koke dobbel mengde, så har du i fall du trenger litt ekstra lake.
Skrell og del gulrøttene opp i staver, eller i biter etter eget ønske. Du trenger egentlig ikke skrelle dem heller, men jeg er ikke så glad i den smaken skallet har. Hvis du fermenterer i vakuumposer har du gulrøttene og kålen oppi posen. Vei posen og ha oppi minst like mye lake gulrøtter. Vakuumer posen. Det er viktig at ikke noe luft er igjen i posen.
Sett posen til fermentering i romtemperatur.
Etter noen dager, kan du se antydning til små bobler i laken. Dette er et tegn på at fermenteringsprosessen er igang. Det hender posen blåser seg opp. Dersom du bruker poser med ventil på (til håndpumpe), vil ventilen slippe ut gass så du unngår overtrykk. Hvis du selv har forseglet posen, kan du slippe ut litt gass og vakuumere på nytt.
La posen stå og fermentere i rometemperatur e 4–5 dager.
Dersom du fermenterer i glass, legger du kålen og gulrøttene i glasset. Press så mye som mulig ned i glasset, men la det være igjen et par cm på toppen. Fyll på lake til den dekker gulrøttene. Legg et kålblad oppå og bruk bladet til å holde gulrøttene under laken. Også kålbladet må ligge godt under laken. Legg en liten plastpose med vann oppå, slik at kålbladet holdes nedi laken, og ikke noe luft kommer til laken. Sett et lokk forsiktig på, men ikke skru det til. Sett glasset til fermentering i romtemp. Det kan renne over, så sett glasset på en tallerken.
Etter en 4-5dager kan du smake. Gulrøttene skal ha syrlig og litt salt smak. Når du er fornøyd med smaken, kan posen oppbevares i kjøleskap. Hvis du fermenterer i glass, skru lokket godt til og sett i kjøleskap. Lang holdbarhet.