Jeg bruker oftest vedovn når jeg lager pizza. Eller gassgrill med pizza-stein. Men det går fint i stekeovn også. Denne oppskriften på er vel egentlig ganske standard. Deigen må heve lenge, og jeg klemmer den ut med hendene, men du kan godt bruke kjevle.
til fire (italienske) porsjonspizzaer
- Pizzadeig (oppskrift under)
- hvit pizzasaus (oppskrift under)
- revet ost, jeg bruker mozzarella og litt parmesan
- stekt sopp eller rå pene steinsopp i skiver
- noen skiver bacon eller spekeskinke eller annet fyll etter ønske (squash, løk, artisjokk o.l)
Pizzadeig
- 10 g frisk gjær
- 3 dl vann
- 2 ss olivenolje
- 460 g hvetemel (det går helt fint med vanlig norsk hvetemel)
- 1 ts salt
Løs opp gjær i vannet. Ha alle ingredienser i en bolle og bland godt. Bruk gjerne mixmaster. Jeg har ikke det på hytta (hvor jeg vanligvis lager pizza), så jeg elter deigen en stund i bollen før jeg setter den til heving. Dekk bollen med plast og la deigen heve i halvannet time. Ta deigen forsiktig ut av bollen og ut på et godt melet bakebord. Del deigen i fire runde, litt flate boller, og sett dem til heving. (Dekk til bollene med plast som du smører med olje, for å unngå at plasten setter seg fast, eller ha godt med mel og dekk dem med plast. Husk at plasten fort setter seg fast. La bollene heve minst en time til.
Hvis du bruker stekeovn: Varm opp ovnen til høyeste varme, la stekebrettet være i ovnen under oppvarming. Klem ut bollene til pizzastørrelse (20–25 cm i diameter), eller kjevle dem. Legg dem på det varme stekebrettet. Dersom du bruker pizzastein, lar du steinen varmes opp og ligge i ovnen, og legger pizzabunnen på et kaldt stekebrett godt strødd med semulegryn, og heller den over på pizzasteinen når den skal stekes.
Ha saus på den første bunnen og smør den ut. Legg ost oppå sausen. Fordel den stekte soppen utover pizzaen, oppå osten. Bruker du rå steinsopp, kan du legge noen pene skiver oppå osten, og pensle dem med litt olje. Legg på noen baconskiver på pizzaen. Stek pizzaen til osten er smeltet og litt gyllen. Gjør det samme med de andre pizzaene.
Hvit pizzasaus
- 1 beger seterrømme eller creme fraiche
- 3 ss frisk finhakket oregano eller timian kan erstattes av 1–2 ts tørket)
- 1/2 fedd hvitløk, presset
- 1/2–1 ts salt
Bland alle ingrediensene og la stå og godgjøre seg. Du kan lage pizzapausen dagen før du skal bruke den, for å trekke smakene av krydderet ut i rømmen. Bland ingrediensene til sausen godt. Du kan evt, også koke sausen et par minutter
En kommentar til «Hvit pizza med sopp»