Gir ca ½ liter ketchup
- 500 g rababra kuttet i biter
- 200 g rødløk (2 store eller 3 små)
- 100–150 g jordbær
- 3 fedd hvitløk, hakket
- 1/2–1 ts chilipure (kan erstattes med fersk chili, pulver eller sløyfes)
- 10 g frisk ingefær, hakket eller revet
- 1/2 dl hvitvinseddik (annen eddik kan også brukes)
- 1/2 dl vann
- 250 g brunt sukker
- 125 g hvitt sukker
- 1 ts salt
- 1 krm støtt allehånde
Ha rabarbra, løk, jordbær, hvitløk, ingefær, eddik og vann i en kjele. Kok opp og la det småkoke til rabarbraen og jordbærene er møre. Det tar ca 10 minutter. Ha i sukker og la det småkoke på svak varme til det er en grøtet masse. Det tar minst 30 minutter. Rør innimellom for å være sikker på at ikke noe svir seg i bunnen. For å få ketchupskonsistens kan du ta massen over i en sil, og presse så mye du får til gjennom silen. Det tar litt tid, og det skal ikke være igjen mer enn ca en spiseskje med masse igjen i silen når du er ferdig. Hell den silte massen tilbake i kjelen, og tilsett salt og allehånde. La massen koke til den tykner. Det kan ta litt tid. Du kan teste ved å ta litt ketchup på en skål og sette den i kjøleskapet 1 minutt. Hvis konsistensen er passe, er ketchupen ferdig. Smak til med salt og evt. mer eddik om du ønsker den syrligere. Hell den over i helt rent glass eller i flaske.
Du kan også ta «lettvinte» og kjøre blandingen med stavmikser istedenfor å sile den. Den blir helt super likevel.
SMAK OG BRUK
Denne ketchupen har masse spennende smak, og familiens grillfavoritt! Den har en flott kombinasjon av søtt og syrlig i fin harmoni med jordbæraromaen. Den passer perfekt til litt kraftige, gode pølser, eller til annen grillmat. Ypperlig som base i en BBQ-sauce er den også.
TIPS
Bytt ut og erstatt allehånden med 1–2 ts chipotle og du har verdens beste pølsetopping