I år fikk jeg plommer av naboen – deilige, fine plommer! Men alt for mange til å spise opp. Så da lagde jeg saft av en del av dem. Jeg brukte saftkoker, for det er en veldig enkel og grei måte, og det blir mindre søl. Men det går selvsagt an å koke saft på gamlemåten og sile i et klede også. Har du ikke saftkoker, kan du ta utgangspunkt i oppskriften til Druesaft. Fremgangsmåten er den samme. Sukkermengder i saft, varierer veldig – både med hvor søt frukten du bruker er, og hvordan du tenker å bruke saften. Dersom du ønsker en saft som ikke skal blandes med vann, bruker du mindre sukker enn saft du vil blande med vann.
Ingredienser til min saftkoker (som rommer 2–3 kg frukt/bær), og gir 3 flasker saft:
- 3 kg plommer med stein
- 300 g – 1 kg sukker
- 3 l vann (til vannbeholderen)
Fremgangsmåte:
Ha 3 l vann oppi vannbeholderen. Sett saftbeholderen oppå, og deretter setter du fruktbeholderen på toppen. Skyll plommene og del dem i to. Du trenger ikke ta ut stilken, og delene behøver ikke være like store. Det er viktig å ta bort plommer som er mugne eller som har begynt å råtne. Ha plommene fruktbeholderen, hell over sukkeret og sett på lokket. Sjekk at avtappingsslangen sitter godt festet på saftbeholderen, og pass på at klemmen sitter godt på slangen. Jeg pleier å sørge for å henge slangeklemmen med slangen på opp i et av håndtakene, sånn at slangen peker oppover.
Sett saftkokeren på kokeplata på full varme. Når vannet i bunnen begynner å koke, og det begynner å komme dugg/dråper på innsiden av lokket, skrus varmen ned. Vannet skal fortsatt koke, men ikke for kraftig. La saften koke i 60 minutter fra nå.
Sterilisering av flasker:
Mens saften koker, kan du sterilisere flaskene. Jeg koker dem i 10 minutter sammen med korkene. Jeg tar opp flaskene og lar dem stå med varmt vann for at de skal være varme når saften skal helles i.
Tilsmaking med sukker: Hvis du er usikker på sukkermengden, kan du helle saften saften fra saftbeholderen og over i en kjele og smake den til med sukker. Kok den da opp før du heller saften på flasker. Det enkleste er da å helle saften tilbake til saftbeholderen, og tappe på flasker via slangen.
Tapping på flasker:
Når saften er ferdig, heller jeg det varme vannet ut av flasken, og plasser den rett under avtappingsrøret. Ha slangen ned i flaskeåpningen og åpne deretter slangeklemmen forsiktig mens du fyller flasken helt opp. Flaskene skal være så fulle at skummet renner av. Lukk flaskene med en gang.
Smak og bruk
Plommesaften er helt nydelig på smak. Den har en rik og fruktig smak og er forfriskende samtidig som den har god sødme. Dersom saften har relativt lite sukker tilsatt kan den drikkes som den er, har du mer sukker, er den best om du blander den med vann.