Druesaft med saftkoker

Har du en drueranke, kan du lage deilig saft!

Saft kokt på hjemmelagde druer er fantastisk gøy og veldig godt! Har du ikke saftkoker, kan du bruke denne oppskriften Druesaft.

Til min saftkoker (som rommer 2–3 kg frukt/bær), og gir 2–3 flasker saft (litt ulik flaskestørrelse):

  • 2, kg druer (med stilk)
  • 140 g sukker
  • 3 l vann (til vannbeholderen)

Ha 3 l vann oppi vannbeholderen. Sett saftbeholderen oppå, og deretter setter du fruktbeholderen på toppen. Skyll druene og ha dem oppi fruktbeholder sammen med sukkeret og sett på lokket. Sjekk at avtappingsslangen sitter godt festet på fruktbeholderen, og pass på at klemmen sitter godt på slangen. Jeg pleier å sørge for å henge slangeklemmen med slangen på opp i et av håndtakene, sånn at slangen peker oppover. 

Sett saftkokeren på kokeplata på full varme. Når vannet i bunnen begynner å koke, og det begynner å komme dugg/dråper på innsiden av lokket, skrus varmen ned. Vannet skal fortsatt koke, men ikke for kraftig. La saften koke i 60 minutter fra nå. 

Mens saften koker, kan du sterilisere flaskene. Jeg koker dem i 10 minutter sammen med korkene. Jeg tar opp flaskene og lar dem stå med varmt vann for at de skal være varme når saften skal helles i. Når saften er ferdig, plasseres flasken rett under avtappingsrøret. Ha slangen ned i flaskeåpningen og åpne deretter slangeklemmen forsiktig mens du fyller flasken helt opp. Flaskene skal være så fulle at skummet renner av. Lukk flaskene med en gang. 

Smak og bruk
Druesaften er nydelig på smak. Den kan drikkes som den er, eller den kan blandes ut med vann til en forfriskende god drikk.