Squash og potetrøsti

Disse kakene av potet og squash er helt nydelige som tapas eller meze, eller som tilbehør til kjøtt eller fisk.

Her behøver du ikke følge oppskriften slavisk. Du kan gjerne variere mengdene med squash, potet og løk. Og lek deg gjerne med urter i tillegg!

  • 680 g potet – revet
  • en liten skvis sitron
  • 300 g squash – revet
  • 1 liten løk (50 g) – revet
  • 2 egg, sammenpisket
  • Salt og pepper

Vask potetene og riv dem på et halvgrovt rivjern. Jeg pleier å beholde skallet på, men du kan godt skrelle dem om du ønsker det. Legg de ferdig revne potetene i vann, gjerne med en skvis sitron. Da unngår du at potetene blir brune. Riv squashen og ha i litt salt som du blander godt inn. La squashen stå med saltet minst 10 minutter slik at saltet kan trekke ut væske. Sil de revne potetene og klem ut mest mulig av vannet. Ha oppi revet løk. Sil av squashen og klem ut så mye fuktighet du klarer. Dersom du har brukt mye salt, kan du skylle av saltet (Tips: smak på squashen – dersom den bare er passe salt, trenger du ikke skylle den). Bland sammen squash, løk og potet. Ha oppi sammenpisket egg, litt salt og pepper og bland godt. Form nå kaker som du klemmer god sammen, ca 2 cm høye. Jeg bruker en liten form som seg har massen oppi og klemmer godt ned.

Legg kakene på et bakepapir på stekeplate. Bruk ostehøvel og ha en skive smør på hver av kakene. Stek i ovn på 220 grader til de begynner å bli gylne – ca 20-25 minutter.

Velbekomme!

Tips: Dryss gjerne litt revet parmesan eller annen ost på toppen halvveis i stekingen.

Aubergine med fetakrem

Deilig gresk-inspirert grønnsakrett som passer godt som en tapas / meze, eller som tilbehør til annen gresk mat.

I denne retten må det brukes gresk eller tyrkisk yoghurt med høy fettprosent. Dersom du ikke har det, kan du bruke yoghurt naturell, men den må da siles i et kaffefilter slik at den blir tykk og god. Mengden yoghurt må da måles etter at den er silt.

  • 1 stor aubergine eller 2 små
  • 50 g fetaost
  • 2 ss yoghurt med min 20 % fett
  • granateple
  • frisk oregano eller andre urter
  • blomster av strandkål, ramsløk, gressløk eller lignende til pynt

Del auberginen opp i ca 1 cm tykke skiver. Gjerne på skrå, dersom du vil ha litt større skiver – de krymper nemlig litt underveis. Strø litt salt på begge sider, og la det stå i 10-15 minutter. Skyll av saltet og tørk skivene med husholdningspapir eller et rent kjøkkenhåndkle. Legg skivene på et bakepapir på en stekeplate. Stek i på 230 grader i forvarmet ovn i 20-25 minutter til skivene begynner å bli gylne. Ta ut av ovnen og la skivene avkjøles.

Mens skivene steker kan du lage fetakremen. Bruk foodprosessor eller stavmikser og kjør fetaost og yoghurt til en jevn masse. Smak eventuelt til med en liten skvis sitron eller spennende krydder om du ønsker det. La kremen stå i kjøleskap til du skal bruke den. Den er holdbar i flere dager.

Smør kremen på aubergineskivene. Pynt med granateplekjerner, litt finstrimlet frisk oregano og blomster om du har.

Kyllingbryst med myske

Myske – en nydelig aroma – og helt perfekt til smaksetting av kylling. Kyllingbrystene er pakket i folie og bakt på grill.

Dette er vel mer en fremgangsmåte enn en oppskrift. Jeg pleier å kjøpe hele kyllinger og skjærer ut brystene, men du kan også kjøpe ferdig kyllingfilet.

  • 2 kyllingbryst – renskåret uten skinn og ben
  • noen skiver med meierismør
  • blomstrende myske (kan sløyfes eller erstattes med andre friske urter etter ønske)
  • salt
  • pepper

Start med å legge to stykker med aluminiumsfolie på benken. Foliestykkene må være så store at du greier å pakke inn kyllingbrystene. Legg en skive smør på hver, og legg litt av mysken oppå smøret. salte og pepre den ene siden av kyllingbrystene, og legg dem med den krydrede siden ned. Salte og pepre den andre siden av kyllingen, og legg smør og myske oppå. Pakk inn kyllingstykkene ved å samle sidene på folien og brette/rulle folien ned på midten. Brett opp kantene.

Stekes i grill (med lokk) på indirekte varme til de er gjennomstekt – jeg bruker steketermometer, og steker til kjernetemperaturen er rundt 64 grader.

Dersom du bruker vanlig grill uten lokk, kan du pakke opp folien og snu kyllingen etter en stund, slik at den blir stekt på begge sider.

Serveres med nypoteter, grillet salat, eller andre grillede grønnsaker.