De ser nesten ut som små markjordbær – men egentlig er det kongler. Små hannkongler av grana. De må plukkes mens de enda er faste, for ellers går de mer eller mindre i oppløsning og blir til pollen.
- 100 g faste grankongler (de små skuddene som ser ut som markjordbær og som kommer på grana på våren)
- 15 gram salt
- 3 dl vann
- noen pepperkorn
- ca 2 dl hvitvinseddik
Løs opp saltet opp i vannet. Ha oppi grankonglene og la dem ligge i laken i ca 1 døgn.
Velg et glass med lokk som tåler eddik, og som akkurat rommer grankonglene. Steriliser glasset. Dette kan du enten gjøre i stekeovn på 100 grader – da må glassene stå i minst 10 minutter, eller du kan koke dem. La glassene kjøle litt ned før du siler av konglene og har dem oppi glasset. De bør nå bare nesten helt opp til toppen. Det kan godt være 1/2 cm igjen til toppen. Ha oppi noen pepperkorn eller eventuelle andre krydder om du ønsker det. Ha eddiken i en liten kjele og kok opp. Hell den kokende eddiken over konglene til glasset er helt fullt og såvidt renner over. Skru på lokket og sett glasset på hodet til det er avkjølt.
Glasset bør stå og godgjøre seg noen dager – helst et par uker sånn at smakene setter seg. Holdbart minst et år.
Smak og bruk
Disse granbærene – kapers-style smaker syrlig og med et kledelig hint av gran. De kan brukes som du ellers bruker pickles, kapers eller sure agurker. Bare å prøve seg frem.
Har prøvd å sylte disse, men til min skuffelse mistet de den fine, røde fargen. Bildet i denne artikkelen viser farge, om enn mer orange enn rød. Hvordan beholdt dere den?
Den forsvinner gradvis. Det er fortsatt litt farge igjen nå, men ikke mye.