Tyttebærchutney

Denne chutneyen er frisk og spennende på smak. Den er helt suverén til viltmiddag der du vil ha en anelse mer krydret og spennende smak enn rent tyttebærsyltetøy.

1 porsjon gir 7–8 dl

  • 1stk rødløk, ca 100 g
  • 150g brunt sukker
  • 500g tyttebær
  • 1 dl hvitvinseddik 
  • ½ ts salt
  • Frø fra ½ vaniljestang
  • ¼ – ½ ts allehånde  (kan sløyfes)

Start med å sterilisere glassene. Dette kan du enten gjøre i stekeovn på 100 grader – da må glassene stå i minst 10 minutter, eller du kan koke dem.  Rens og skyll bærene. Ha alle ingrediensene i en kasserolle og kok opp på middels varme mens du rører. La chutneyen koke til det setter seg. Ta geletesten for å sjekke at syltetøyet blir stivt (se under). Ha chutneyen i rene, varme glass. Glassene skal være så fulle at de så vidt renner over. Ha på lokkene og skru dem godt til. Dette er varmt, så pass på så du ikke brenner deg. La glassene kjøle seg ned i ca 5 minutter og snu dem på hodet. På denne måten sikrer du deg at alle bakterier dør, også i lokket. La glassene stå til de er avkjølt.  Oppbevares mørkt og kjølig. Holdbart i årevis. 

Smak og bruk

Denne chutneyen er frisk og spennende på smak. Den er helt suverén til viltmiddag der du vil ha en anelse mer krydret og spennende smak enn rent tytebærsyltetøy. 

Tips: Ha i chili eller andre spennende krydder. Til jul kan du ha i litt kanel og nellik og du har en nydelig julechutney. 

Gelétesten:
Når du starter å lage syltetøyet, sett en liten skål inn i kjøleskapet. Når syltetøyset har kokt noen minutter, ta ut skålen fra kjøleskapet og hell en spiseskje med chutneyen over på skålen. Sett skålen tilbake i kjøleskapet og la den stå et minutt eller to. Dra en finger gjennom massen. Dersom massen ikke flyter sammen igjen, er syltetøyet ferdig. Hvis ikke, må du koke litt til og gjenta testen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.