Det går an å bruke annen fisk også til denne retten, for eksempel havabbor, uer eller annen fisk etter smak og ønske. Aller best er det jo med noe selvfisket! Potetene er et lite kapittel for seg selv, den myke, velsmakende poteten. Her får du hemmeligheten!
Til 2 personer
- 2 dorade eller annen hel fisk
- 1/2 sitron i skiver
- noen kvister timian
- olivenolje
- salt
- pepper
———————–
Stekte grønnsaker
- 1 gulrot
- 16 cm purre, midterste delen
- 8 cm stykke med squash
- 4–5 store, friske jalapeños
- salt og pepper
- olje
————————
Gresk-inspirerte poteter
- 2 –3 store poteter, helst nypoteter i båter
- en liten ildfast form
- vann
- 1–2 ss olivenolje per potet
- salt
- pepper
- friske urter (timian, oregano, rosmarin)
Start med å varme opp grillen eller stekeovnen (til potetene). Legg potetene ved siden av hverandre i ildfast form og hell i vann til det nesten dekker potetene. Dersom potetene ikke fyller formen helt bør du bruke litt mindre vann. Ha på krydder og urter og hell over olivenolje – gjerne rikelig! Sett formen i forvarmet grill eller stekeovn på 200 grader og la dem stå og steke i 30 – 40 minutter. Sjekk underveis. Når vannet er nesten fordampet, kan du begynne å steke fisken.
Mens potetene steker, kan du skjære opp grønnsakene i 1/2 centimeter tykke og 7–8 centimeter lange strimler. Skrap skjellene av fisken og rens den for gjeller og innmat. Gni fisken inn med litt olivenolje, salt og pepper, og legg sitronskiver og noen kvaster frisk timian inni.
Når potetene har stått rundt 40 minutter og det bare er litt vann igjen, kan du starte å grille fisken. Jeg pleier å bruke et digitalt steketermometer, og steke den på begge sider til fisken får kjernetemperatur på 43–45 grader. Ta ut fisken og la den hvile noen minutter før servering.
Mens fisken hviler, woker du grønnsakene på høy varme i litt olje. De skal ikke steke lenge, men fortsatt være sprø. Dryss over litt maldonsalt og pepper.
Server med noen sitronbåter.