Til et glass på ca 1 liter
- 1/2 kg grønne tomater i skiver
- 1 liten frisk chili
- 1–2 kvister med dill
- 10–15 hele pepperkorn
- 5–10 allehåndekorn
- 1 rød sjalottløk i tynne båter
- 2 dl eddik (7 %)
- 70 g sukker
- 3 dl vann
- 1/2 ss salt
Start med rent, nyvasket og sterilisert glass. Vask tomatene. Skjær tomatene i tynne skiver. Legg løk, tomater, chili, dill, allehånde og pepper i glasset. Ha vann, eddik, sukker og salt i en kjele, og kok opp under omrøring. Hell den varme eddikblandingen i glasset. Glasset skal være så fullt at det nesten renner over. Ha på lokket og skru det godt til. Dette er varmt, så pass på så du ikke brenner deg. La glasset kjøle seg ned i ca 5 minutter og snu det på hodet. På denne måten sikrer du deg at alle bakterier dør, også i lokket. La glasset stå til det er avkjølt. Glasset bør stå i romtemperatur i minst tre dager før du smaker på tomatene. Oppbevares i kjøleskapet.
Smak og bruk
Tomatene er spenstige og sprø. Den har en fin syrlig smak med lett krydret innslag av dill, og er et perfekt tilbehør til fisk. Den er også veldig god på leverpostei og annet kjøttpålegg.