- 50–60 hele, pene blader fra druestokk
- 2 ,5 dl ukokt risottoris
- 3,75 dl løk, finhakket
- 2,5 dl vårløk, finhakket
- 1,25 dl frisk dill, hakket
- 1 neve mynte, hakket
- 2,5 dl olivenolje
- 2 ts salt
- pepper
- 1-2 sitroner, saften av
Skyll bladene. Fjern stilken. Dersom stilken er hard og tykk, kan du også fjerne den nederste cm av stilkfestet. Jeg bruker da en saks og klipper en smal v opp. Ikke klipp for langt, for da blir det vanskelig å bruke bladene etterpå. Kok bladene i vann i noen minutter sånn at de bli myke. Hvis du bruker fermenterte vinblader, bør de også kokes for å bli myke.
Bland sammen alle ingrediensene unntatt sitronsaften. Legg en spiseskje med blandingen på ett og ett vinblad og rull fine pakker. De skal være litt faste. Dersom bladene er veldig store, kan du skjære bort litt av bladene. Det du har klippet av, kan du da bruke til å lappe dersom det er hull i et av de andre bladene.
Legg et par blader eller bladavskjær i bunnen av en kjele. Legg rullene oppå. Rullene skal ligge tett inntill hverandre i kjelen, i en sirkelform, som eikene på et sykkelhjul. Hell på sitronsaften og vann til rullene er såvidt dekket. Legg en tallerken oppå rullene for å holde dem på plass og nedi væsken. Sett på lokk. Kok rullene under lokk på svak varme til all væsken er absorbert. Det tar cirka 45 – 60 minutter. Rullene faller fort fra hverandre dersom du prøver å prøvesmake med en gang. De må få «satt seg» litt. Avkjøl kjelen i kaldt vann.
Serveres lune eller kalde – gjerne med tzatziki til.
En kommentar til «Fylte vinblader – Dolmades»