Ramsløkpasta

Lekker pasta – knallgrønn av ramsløk. Og så smaker den så godt!

Lekker pasta – knallgrønn av ramsløk. Og så smaker den så godt! Denne oppskriften og fremgangsmåten lærte jeg på et kurs i Oslo og omland sopp- og nyttevekstforening for noen år siden. Hvis du synes det er i overkant jålete å bruke bare eggeplommer kan du godt bruke hele egg isteden. Da kan du bruke 4–5 egg.

  • 60–70 g frisk ramsløk
  • 10 eggeplommer
  • ca 280 g mel (has i litt etter litt)
  • 1 ss olivenolje
  • 5-10 g salt

Ha ramsløken sammen med eggeplommene, olje og salt i en foodprosessor og kjør sammen. Ha i melet litt etter litt. Når deigen «samler» seg til en klump, må du ha i mere mel. Kjør det videre mens du stadig har i mere mel, helt til det smuldrer og konsistensen er som couscous.

Ha deigen over på benken, samle den og kna den sammen til en deig. Del deigen i 3 eller 4. Begynn med en av deigdelene. Klem den flat med hånden. Still pastamaskinen på det tykkeste hakket og kjør deigen gjennom. Brett deigen dobbel og kjør gjennom en gang til. Gjenta dette to–tre ganger til deigen er smidig. Fortsett å kjøre deigen gjennom maskinen, men still et hakk tynnere for hver gang. Hvis du lager tagliatelle (båndspaghetti), kan du slutte når du er på hakk 6 eller 7, avhengig av hvor tynn du vil ha den. Strø litt semulegryn på benken og legg remsen flatt ut på semulegryn mens du gjør det samme med resten av deigen. Kjør remsene til tagliatelle eller smalere spagetti. Jeg henger de, til tørk på en kleshenger frem til de skal koke.

Kok spagettien i rikelig med saltet vann et par minutter til ferdig kokt (smak). Jeg pleier å servere den til stekt laks, brokkoli, blomkål og fløtesaus.

Chilisaus med hvitløk og sitron

Familiens nye favoritt-chili.
syrlig og sterk og masse deilig smak!

Familiens nye favoritt-chilisaus.
syrlig og sterk og masse deilig smak!

  • 500 g vanlig, lang chili
  • 50 g birdseye (her velger du selv hvor mye du vil ha
  • 1/4 sitron
  • 3-4 fedd hvitløk
  • 40 g salt uten jod
  • 1-2 store kålblader (kun dersom du fermenterer i glass)

Skyll chilien og brekk av de grønne chiliene. Del i store biter, og la frøene sitte i. Skjær ut kjøttet på en kvart sitron. Legg skallet med den gule siden ned, og skjær bort alt det hvite (kastes). Strimle det gule skallet med en skarp kniv. Ha alle ingrediensene i en foodprosessor og kjør på høy hastighet til du har en ganske glatt masse. Hell over i en eller to store vakuumposer og vakuumer. Sett til fermentering. Etter noen dager, vil du kunne se at det begynner å utvikles litt gass. Dersom posen blåser seg opp, kan du slippe ut litt gass og vakuumere på nytt. Dersom du har pose med ventil, trenger du ikke slippe ut gassen, for ventilen sørger for å unngå overtrykk.

Dersom du fermenterer i glass, må du bruke et kålblad for å presse pureen ned. Det bør ligge væske på toppen, så verken pure eller kål stikker over laken. Får du ikke det til, kan du helle litt saltlake på toppen. Ha en pose med saltlake på toppen av kålbladet igjen, sånn at det ikke kommer til noe luft. Sett på lokk, men skru det ikke til. Sett glasset på en tallerken, for det kan renne over litt.

Chilien skal nå stå og fermentere i romtemperatur. Etter et par uker, har den en deilig frisk og fin smak. Jeg pleier å helle den ferdige chilien over på en flaske med passe stor åpning, men den kan også helles over på et syltetøyglass eller lignende.. Oppbevares i kjøleskap. Smaken fortsetter å utvikle seg, og blir med kompleks etter noen måneder i kjøleskap

Caprese med lønneblomst og ramsløk

En av mine favoritter! Lønneblomster på på tomat og mozarella.

En av mine vår-favoritter! Lønneblomster og finsittet ramsløk på tomat og mozarella. Til forett regner jeg to porsjoner per mozarella. Men til en smårett, pleier jeg å regne en hel mozarella per person. Denne oppskriften leverte jeg til barneheftet «Lag mat med nyttevekster» som ble utgitt av Norges sopp- og nyttevekstforbund 2022.

  • mozarella
  • stor tomat
  • lønneblomster
  • litt finsnittet ramsløk
  • god extra virgin olivenolje
  • salt og pepper

Del osten og tomatene i skiver og legg lagvis på en tallerken. Legg lønneblomstene og litt finsnittet ramsløk oppå og hell over godt med olivenolje. Dryss over litt salt og pepper.

Fermentert strutseving

Fermentering er favorittmåten å konservere strutseving på. Den får en mild syrlig-salt smak, og er flere har sagt at de synes den er bedre fermentert!

Fermentering er favorittmåten å konservere strutseving på. Den får en mild syrlig-salt smak, og er flere har sagt at de synes den er bedre fermentert!
Strutseving bør ikke spises rå – da kan du få skikkelig magesjau. Derfor må strutseving forvelles før den kan fermenteres.

Saltlake

  • 40 g salt
  • 1 liter vann
    ——————–
  • 1/2–1 kg strutseving
  • rikelig med vann til forvelling
  • 25-50 g finsnittet kål for å få med gunstige bakterier til å sette igang prosessen
  • 1–2 kålblader (kun dersom du fermenterer i glass)

Start med å koke saltlaken. Du trenger minst like mye lake som du har råvare (i vekt). Ha salt og vann i en kjele og kok opp. Avkjøl laken til romtemperatur. Det er lurt å koke dobbel mengde, så har du i fall du trenger litt ekstra lake.

Rens strutsevingene for alt brunt og løst bøss. Pass på å skylle av alle jordrester. Kok opp rikelig med vann i en kasserolle, og ha oppi de rensede strutsevingene. Vent til vannet koker opp på nytt. Skru ned varmen litt, og la det hele koke middels kraftig i minst 5 minutter. Hell av kokevannet, og avkjøl strutsevingene til romtemperatur. Jeg pleier å avkjøle dem i kaldt vann.

Ha en neve med finsnittet kål i en stor vakuumpose. Ha oppi de forvellede og avkjølte strutsevingene. Posen bør ikke bli for full. Da kan du heller bruke flere poser. Vei posen med strutsevingene og ha oppi minst like mye lake. Vakuumerer posen, Det er viktig at ikke noe luft er igjen i posen. La posen stå og fermentere i rometemperatur. Etter noen dager, kan du se antydning til små bobler i laken, og den blakker seg ofte litt også. Dette er et tegn på at fermenteringsprosessen er igang. Det hender posen blåser seg opp. Dersom du bruker poser med ventil på, (til håndpumpe), vil ventilen slippe ut så du unngår overtrykk. Hvis du selv har forseglet posen, kan du slippe ut litt gass og vakuumere på nytt. La det fermentere i romtemp i 4-5 dager. Smak. Er det passe surt, kan du enten helle over på et tett glass, eller vakuumere på nytt og sette posen til oppbevaring i kjøleskap. Hvis du ikke synes det er syrlig nok, lar du det stå noen dager til.

Hvis du fermenterer i glass, kan du legge litt finsnittet kål i bunnen av glasset. Ha oppi strutsevingene og fyll på lake til den dekker strutsevingene helt. Legg et kålblad, og bruk det til å holde strutsevingene under laken.
NB: Også kålbladet må ligge godt under laken. Legg en liten plastpose med vann oppå, slik at kålbladet holdes nedi laken, og ikke noe luft kommer til laken. Sett et lokk forsiktig på, men ikke skru det til. Sett glasset til fermentering i rometemp. Det kan renne over, så sett glasset på en tallerken.

La det fermentere i romtemp i 4-5 dager. Smak. Er det passe surt, setter du på et vanlig, tett lokk og setter glasset i kjøleskap. Hvis ikke, lar du det stå noen dager til. Mine glass og poser, stod 5 dager før jeg satte dem kaldt. Lykke til!